EM-kisat, Legnica Puola

31.08.2018

"...päättyvä kausi oli selkeästi urheilu-urani paras kausi..."  

Kauden 2018 EM-kisat järjestettiin Puolassa Legnicassa. Valmistautuminen kisoihin onnistui hyvin ja olin luottavainen omaa ammuntaani kohtaan ennen kilpailua. Treenikentällä itsevarmuus näkyi ja ammuin todella paljon kymppejä, muutamalla sarjalla oli jopa pelkästään niitä. Virallisissa harjoituksissa maanantaina ammunta oli edelleen hyvällä tasolla ja keltainen tummui mukavasti. Tiistaina aloitimme kisat. Ammuin todella tasaisen alkukisan ja nuolet pysyivät hyvin keltaisella, kymppejä olisi voinut tulla hieman enemmän, mutta 662 oli minulle kesän toisiksi paras tulos. Tulos antoi kisoissa sijan 15/105 eli aivan hyvältä näytti.

Ensimmäinen ottelukierros ammuttiin heti alkukisan jälkeen. Sain vastaani Lichtenstainin Grischke Marvinin alkukisan sijalta 98. Voitin ottelun kohtalaisella ammunnalla suoraan 6-0. Pidin ensimmäistä kisapäivää erittäin onnistuneena. Keskiviikkona aamulla vastaani tuli Ukrainan Viktor Ruban, vuoden 2008 Pekingin olympiavoittaja. Ammuin itse ottelun hyvin, 28 - 26 - 28 -30 ja voitin 7-1. Tässä vaiheessa Suomelle varmistui paikka European Gameseihin Minskiin 2019 kun myös Samuli Piippo oli selvittänyt tiensä jatkoon. Paikan saisi meistä se kumpi etenisi pidemmälle otteluissa. Lounaan jälkeen aloitimme joukkueottelut. Ensimmäisenä vastaamme Armenian joukkueen. Ammuimme Samulin ja Tekoniemen Antin kanssa vahvasti ja voitimme ottelun suoraan kolmella sarjalla. Seuraavaksi vastustajaksi tuli Venäjän joukkue. Avasimme ottelun komealla 58 pisteen sarjalla ja saimme 2 pistettä. Ottelu eteni kuitenkin lopulta uusintanuolille asti. Molemmat joukkueet saivat samat 27 pistettä (jokainen ampuja ampuu uusinnassa vain yhden nuolen) mutta Venäjän joukkueen nuoli oli lähempänä taulun keskustaa joten hävisimme ottelun. 
Joukkuesijoitukseksi jäi täten 9. Venäjän joukkue eteni finaaliin asti Italiaa vastaan.


Yksilökisat jatkuivat torstaina Itävaltalaista Gstoettner Andreasta (WorldRankingin 30.) vastaan alkukisan sijalta 18. Aloitin matsin hyvällä 28 pisteen sarjalla ja pääsin 2-0 johtoon. Seuraavalla sarjalla vastustajani laittoi tauluun 29 pistettä minun 27 vastaan ja tasoitti tilanteen. Kolmas sarja oli molemmille hankala mutta sain siitä pisteet ja olin 4-2 johdossa. Tähän väliin kaveri ampui taas hyvin ja sai 2 pistettä 29 pisteen sarjallaan. Viimeinen sarja oli taas haasteellinen molemmille ja ammuimme tasan 25 pistettä. Edessä oli uusintanuoli. Kaverini ampui ensin ja kuulin kun osumaksi huudettiin X, sain oman nuolen lähtemään hyvin ja se osui myös kymppiin. Uuden säännön mukaan tässä tilanteessa kun molemmat ampujat saivat 10 niin ammutaan toinen uusintanuoli. Vastustajani ampui ensin ja näin osuman menevän keltaisen ja punaisen rajalle. Ammuin oman nuoleni hieman jäykällä vetokädellä ja osuma oli sen mukainen, 8. Yksilökisani olivat siinä. Loppusijoitus EM-kisoista oli täten 17. Samuli voitti oman ottelunsa joten European Games maapaikka meni hänelle.

Torstaina ammuttiin vielä Mixed-team kisaa. Ammuin Suomen miehistä parhaan alkukisan tuloksen joten pääsin osallistumaan kisaan Kuopan Tarun kanssa. Saimme vastaamme Ukrainan joukkueen. Ammuimme matsin ihan kohtalaisen hyvin, mutta se ei tällä kertaa riittänyt vaan hävisimme ottelun ja kauteni 2017-18 tuli päätökseen. Loppusijoitukseksi tuli sija 17.

EM-kisoista jäi ensin kohtalaisen pettynyt olo, kun European Games paikka pääsi livahtamaan hyppysistäni. Kuitenkin kun näin jälkikäteen asiaa ajattelee niin tuo 17. sijoittuminen on paras arvokisasijoitukseni ja alkukisassa sijoittuminen 15. on vielä vakuuttavampi näyttö omista taidoista. Päättyvä kausi oli selkeästi paras kauteni, joten oikeita asioita on tullut tehtyä treeneissä. Nyt pidän muutaman viikon mittaisen tauon jousiammunnasta. Loman aikana on suunnitelmissa käydä ainakin Pallastunturilla vaeltamassa. Lyhyen tauon jälkeen aloitan treenaamisen vuoden 2019 olympiakarsintoja varten.