Kesäuniversiadit, Taiwan 20.-24.8.2017

22.08.2017

"...ammunta pysyi samana hyvänä ammuntana..." 

Kauden 2016-17 pääkisaksi olin päättänyt Taiwanissa järjestettävät kesäuniversiadit. 

Universiadit ovat joka toinen vuosi järjestettävä monilajitapahtuma, joka on toisiksi suurin kisa kesäolympialaisten jälkeen. Universiadeihin saavat osallistua alle 28-vuotiaat opiskelijat. Osallistuin myös 2015 Etelä-Koreassa pidettyihin universiadeihin. Nyt osasin paremmin odottaa mitä tuleman pitää, kun minulla oli jo yhdet vastaavanlaiset kisat pohjalla. Jousiammuntajoukkueeseen nimettiin lisäksi kaksi universiadien ensikertalaista, Eero Mäenpää ja Jaakko Hepola. 

Kisoihin osallistumisen mahdollistaminen tuotti hieman vaivaa, sillä minun olisi pitänyt aloittaa viides vuoteni lääkiksessä samana päivänä kun minulla lähti lento kohti Taiwania. Kouluasiat saatiin kuitenkin järjestymään kohtuudella.


Maanantaina 21.8. aamulla aloitin yli vuorokauden kestävän matkani Oulaisten juna-asemalta. Lennot sujuivat hyvin, perille tultiin kahdella vaihdolla. Jousilaukkukin selvisi yllättäen perille yhtäaikaa minun kanssani vaihdoista huolimatta. 

Perillä kisakylässä olin tiistai-iltana. Menin jo keskiviikkona ensimmäistä kertaa treenaamaan. Olin tyytyväinen, että olimme tulleet hyvissä ajoin ennen kisaa sopeutumaan ilmastoon ja tasaamaan aikaeroa, sillä pitkä matkustus ja erittäin kuuma ja kostea ilmasto tekivät tehtävänsä ja ammunta tuntui erittäin pehmeältä ja löysältä. Lämpötila vaihteli 30-36 asteen välillä ja ilma oli kostea, joten hiki virtasi. Loppuviikosta ammunta alkoi kulkemaan jo paremmin ja ilmaston oppi ainakin hyväksymään, sopeutumisesta en tiedä. 

Virallisissa harjoituksissa oli hieman epäselvyyttä lauantaina, kun taulujärjestystä ei oltu tehty valmiiksi. Puolivälissä harjoituksia se kuitenkin ilmestyi ja pääsin ampumaan samaan tauluun puolalaisen, malesialaisen ja singaporelaisen ampujan kanssa.

Kisapäivänä olin hieman ihmeissäni, kun lauantain virallisten harjoitusten mukainen taulujärjestys ei enää pitänytkään paikkaansa. Oma paikka kuitenkin löytyi pienen etsinnän jälkeen ja taulukaverit olivat säilyneet samana. 

Harjoitusnuolet aloitettiin kahdelta ja siitä jatkettiin suoraan kisaan, mikä on mielestäni hyvä tapa. Kansainvälisissä kisoissa ei muutenkaan ole tapana pitää täysin turhia taukoja harjoittelunuolten ja kisanuolten välillä, joka Suomessa on jostain syystä tapana (tästä pientiä kritiikkiä kisajärjestäjille). 

Alkukisan ensimmäisellä puolikkaalla sain 322 pistettä. Muutamia pisteitä menetin tuulen takia, kun en huomannut, että koko ajan vasemmalta puhaltanut tuuli yhtäkkiä laantuikin. Toisella puolikkaalla sain 327, yhdellä nuolella tuli hieman kiire ja sain sen väkisin laukaistua, kun aikaa oli jäljellä enää 1-2 sekuntia. Sain sillä kuitenkin seiskan, joka oli hyvä osuma suoritukseen nähden. 

Alkukisan yhteistuloksekseni kertyi siis 649 pistettä ja olin sijalla 26/72. Ihan kohtalainen paikka aloittaa ottelut. Joukkueena olimme 17., eli ensimmäinen jatkosta putoava joukkue. Jatkopaikasta jäimme 10 pistettä. 

Eeron tulos alkukisasta oli 607, jolla hän sijoittui 58. ja Jaakon tulos oli 604 joka oikeutti 60. sijaan.


Alkukisan jälkeen oli lyhyt tauko, jonka jälkeen jatkettiin otteluilla. Alkukisan sijoitukseni ansiosta minun ei tarvinnut ampua ensimmäistä ottelua, vaan sain treenata 3 x 3 nuolta muiden ampuessa otteluita. Jaakko ja Eero häivisivät omat matsinsa. Treeninuolet osuivat hyvin ja menin luottavaisena etsimään seuraavan kierroksen tauluani. 

Sain vastaani ranskalaisen Thomas Koenigin. Ennen ottelun alkua ammuimme vielä toiset 3x3 treeninuolta, osuin hyvin ja laskin samalla ranskalaisen pisteitä. Olisin ollut 5-1 johdossa, jos nämä nuolet olisi laskettu. 

Aloitin ottelun hyvällä fiiliksellä ja itseluottamuksella. Ammunta pysyi samana hyvänä ammuntana mitä se oli treeninuolilla ollut oman tuntemuksen ja takana seuraavien Jaakon ja Eeron mielestä. Ammuin vain luvattoman paljon nuolia rajojen heikommalle puolelle millin-parin marginaalilla. Yhden heikomman suorituksen ammuin seiskalle, mutta muuten en osaa suorituksiani juuri moittia. Hävisin ottelun 3-7. Loppusijoitus oli siten 33. Aika kauas jäin omasta tavoitteestani, joka oli päästä kahdeksan parhaan joukkoon.


Sunnuntai-iltana olimme kaikki kovasti pettyneitä. Kahden viikon reissu ja kisat ohi jo ensimmäisenä päivänä. Sain kuitenkin kasattua itseni kohtuu nopeasti, sillä omasta mielestäni ammuin ottelun hyvin enkä hermoillut siinä pahemmin yhtä seiskaa lukuunottamatta. 

Loppureissu olikin sitten kisaturismia. Maanantaina kävimme Taipei 101 pilvenpiirtäjän, maailman toisiksi korkeimman rakennuksen, huipulla ja kiertelimme keskustassa. Suomeen paluu tapahtuu lauantaiaamuna ja sunnuntai-iltana pitäisi olla jo Kemissä valmiina seuraavalla viikolla alkavaa pediatrian harjoitteluviikkoa varten. Kemin harjoittelun päätteeksi olisi vielä yksi kisa tiedossa tälle kaudelle mikäli sen vain saan sairaalan puolesta järjestymään. Minun tulisi päästä torstain ja perjantain välisenä yönä lähtemään kohti Norjan Bodøtä. Siellä järjestetään Barentsin alueen kesäkisat. Mikäli en pääse kisoihin lähtemään, niin kausi 2016-17 oli tässä.